Skip to content

Een optimale betrokkenheid van gebruikers op uw Sharepoint intranet? Volg deze stappen

Het doel van intranet is over het algemeen de stimulering van goede communicatie en samenwerking binnen organisaties. Het wordt ingezet voor het verspreiden van nieuws, kennisdeling, communicatie tussen teams en groepen en voor opslag van documenten. Deze functionaliteiten zijn ongetwijfeld nuttig, echter is het altijd een uitdaging om mensen te bereiken en te betrekken bij het systeem. Het is voor elke intranet implementatie een uitdaging om een hoog niveau van betrokkenheid te bereiken.

Er bestaat een risico dat het splinternieuwe intranet al faalt voordat het de kans krijgt zich te bewijzen. Veelvoorkomende problemen die bijdragen aan een gebrek aan adoptie zijn:

Sharepoint brengt redding

SharePoint is een van de populairste platformen voor intranetsystemen, met een goede reden. SharePoint begon in 2001 als documentmanagementsysteem maar voegde in 2003 intranetfunctionaliteiten toe. In SharePoint 2007 werd web content management toegevoegd en in de laatste versie is de lijst functionaliteiten nog verder uitgebreid. SharePoint heeft nu bijvoorbeeld een uitgebreid aanbod aan mogelijkheden dat een enorm aantal bedrijfsproblemen aanpakt:

Echter bieden deze functionaliteiten geen voordeel zonder gebruikers aan boord te krijgen. Het SharePoint technologieplatform is geweldig, maar garandeert uit zichzelf geen goede adoptie van gebruikers.

Strategieën voor gebruikersadoptie

De sleutel tot betrokkenheid is het zo snel mogelijk openstellen van het intranetproject naar een groot aantal echte gebruikers. Verwacht niet dat iedereen op de dag van lancering naar de homepage gaat als alles ontwikkeld is in de backoffice en uitsluitend overlegd is met het management of de ICT-afdeling. Het nieuwe intranet aankondigen middels slechts een paar e-mails gaat ook niet helpen.

Adoptie vergt planning, een strategie en een set activiteiten met als doel om de gebruikers vroegtijdig te betrekken. Een aantal tips die succesvol bleken:

Geef gebruikers vroegtijdig een gevoel van betrokkenheid:

Organiseer trainingen en workshops:

Het kan tijd kosten, maar het aanbieden van training aan sleutelfiguren helpt bij het overwinnen van initiële twijfel over het nieuwe systeem. Hanteer een ‘train de trainer’ aanpak om de boodschap in de organisatie te verspreiden.

Implementeer het intranet in fases:

Begin met ‘Fase 1’ die basisfunctionaliteit levert en blijf dan functionaliteiten toevoegen aan deze solide basis. Sommige wensen en eisen manifesteren zich pas wanneer men het product daadwerkelijk gebruikt; een gefaseerde aanpak is een goede manier om met onverwachte situaties om te gaan.

Voeg voltooiing van het profiel toe aan het onboardingproces:

Het is belangrijk dat alle gebruikersprofielen up-to-date zijn, zodat algemene functionaliteiten zoals ‘mensen zoeken’ en personalisatie vanaf het begin werken. Wanneer nieuwe mensen zich aansluiten bij de organisatie, is het goed om als onderdeel van het onboardingproces een profiel aan te maken.

Houd het intranet up-to-date:

Als intranetbezoekers steeds dezelfde oude informatie, oude handleidingen of ontbrekende content zien, verliezen ze snel interesse. Houd in het project rekening met de benodigde middelen om het systeem op lange termijn bij te houden. Betrokkenheid is een doorlopend proces.

Focus op de gebruikerservaring:

Als het op gebruikerservaring aankomt, geloven wij bij Involv sterk in “eenvoudig en functioneel”. Wanneer gebruikers zien dat de technologie hen helpt bij het eenvoudig uitvoeren van bedrijfstaken, is het halve werk al gedaan. Of het nu gaat om het vinden van documenten, benaderen van collega’s via Lync messaging of Yammer microblogs, of omgaan met het intranet; hoe minder veranderingen nodig zijn in bestaande werkpatronen, hoe hoger de kans op succes. Spendeer dus tijd met gebruikers, begrijp de werktaken en zorg voor een goede gebruiksvriendelijkheid door te helpen bij het voltooien van deze taken. Uiteraard kan u steeds beroep doen op onze experts om uw SharePoint traject mee te begeleiden.

Photo by CoWomen

Gerelateerde artikels

brightwork preview

Mogelijkheden van BrightWork project management op SharePoint

Heeft uw organisatie nood aan een flexibel platform voor het opvolgen van projecten? Ontdek hier de mogelijkheden van BrightWork project management op SharePoint

Sharepoint tot een succes maken? Deze 7 vragen moet u vooraf beantwoorden

Dit zijn zaken waar ik tegenwoordig specifiek rekening mee houd. Het vergroot de kans op succes voor alle betrokken partijen.