Het belang van technologie in ziekenhuizen

Geschreven door op 19 maart 2015

Als information technology en business systemen integrator heeft Cogn-IT heel wat ervaring in het bedenken, ontwikkelen en implementeren van oplossingen om medewerkers binnen organisaties efficiënter te laten samenwerken. Het is een uitdaging waar niet in het minst ook de zorgsector continu voor staat.

Business case OLVZSharePoint 2010 Business Case: OLV Ziekenhuis Aalst

Cogn-it verzorgde de volledige SharePoint integratie binnen OLVZ Aalst met een algemene portaalsite en aparte sites per dienst. Naast deze dienstensites werd ook een centrale kennisbibliotheek aangelegd die automatisch aangevuld wordt door middel van SharePoint Workflows. 

Bekijk enkele van onze business cases

 

 

Technologie binnen ziekenhuizen kan helpen om de zorgverlening beter te coördineren. Het is bijvoorbeeld van alle belang dat informatie vlot toegankelijk is en makkelijk gedeeld kan worden, zodat mensen van mekaar kunnen leren. Zeker in situaties met multidisciplinaire teams is dat van groot belang. Een IDC studie gaf aan dat veel misverstanden in de communicatie ontstaan bij de overdracht tussen dokters of verplegend personeel, bijvoorbeeld tussen dag- en nacht verpleging. Door de informatie- workflow en bedrijfsprocessen te verbeteren kan men fouten vermijden, de kwaliteit verhogen en kosten besparen.

Ook door een betere analyse van de beschikbare data kan de kwaliteit van de dienstverlening toenemen, door bijvoorbeeld bezoeken efficiënter te organiseren en wachttijden terug te dringen. Dokters kunnen daardoor meer patiënten in één dag behandelen of meer tijd met hen doorbrengen. Technologie biedt mogelijkheden om patiënten preventief op te volgen, data in een vroeger stadium te verkrijgen en snellere rapporteringen te maken. 

Mobiele apparaten bieden op hun beurt eveneens heel wat mogelijkheden. Patiënten kunnen deze gebruiken om hun eigen gezondheid op te volgen en ook dokters gebruiken steeds meer mobiele toestellen bovenop de medische apparatuur; inmiddels 2,7 mobiele toestellen per dokter. Enkel door het proces van in- en uitloggen op die toestellen al te optimaliseren kan veel tijd bespaard worden.

Technologie in de ziekenhuiskamer

De gezondheidszorg is een van de minst geïnformatiseerde sectoren maar door de mobiele- en cloud- opportuniteiten van vandaag en een lokaal eco-systeem van innovatoren in de gezondheidszorg is dat vandaag realistischer dan ooit. Net als onze huizen verandert ook stilaan het uitzicht van de ziekenhuiskamer. Technologie speelt hiervoor een rol in de medische context maar evengoed op het vlak van infotainment van de patiënt.

Een voorbeeld is het gebruik van slimme aanraakschermen, waarop de dokter door middel van een smartcard met RFID technologie het patiëntendossier kan raadplegen. Op hetzelfde scherm kan de patiënt zijn eigen agenda met geplande onderzoeken en revalidatie-oefeningen bekijken of skypen met de familie.

Om zulke toepassingen mogelijk te maken is het cruciaal dat data veilig bewaard kan worden, bijvoorbeeld met Office 365 of SharePoint. Door de informatie in een beveiligde cloud te bewaren, blijft deze vlot toegankelijk, ook wanneer de patiënt naar een ander ziekenhuis verhuist, en genieten ziekenhuizen en hun medewerkers over een haast onbeperkte capaciteit inzake opslag en computerkracht.

Heeft u vragen omtrent het optimaliseren van processen of de analyse van data, neem dan contact op met Cogn-IT. Cogn-IT voerde reeds verschillende succesvolle projecten uit binnen de zorgsector.

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND!

Heeft u een vraag, aarzel niet ons te contacteren. Wij maken graag tijd voor u vrij.