SharePoint gebruiken op school

Geschreven door op 31 juli 2013

Dat SharePoint het ideale platform is voor informatie-uitwisseling en samenwerking binnen bedrijven en organisaties, is stilaan algemeen geweten. Doordat samenwerking niet langer beperkt wordt door de kantoormuren - elke medewerker met een internetverbinding kan altijd en overal op het platform aanmelden - biedt het heel wat nieuwe mogelijkheden om de samenwerking te vereenvoudigen.

Ook binnen het onderwijs liggen echter heel wat mogelijkheden voor een SharePoint implementatie.

sharepoint op schoolOnline lesmateriaal

De documentenbibliotheken zijn een ideale plaats om lesmateriaal beschikbaar te stellen. Leerlingen kunnen thuis of op school inloggen op de SharePoint omgeving. In de documentenbibliotheek kunnen zij dan bestanden bekijken, downloaden, bewerken of printen indien nodig. Ook wanneer zij op de thuiscomputer niet beschikken over het Microsoft pakket, kunnen zij de meeste bestanden openen in de web browser. Op die manier kunnen ook mac-gebruikers de bestanden bekijken.

Verrijk documenten met metadata

Binnen de documentenbibliotheek kunnen extra kolommen toegevoegd worden die extra informatie bevatten. Bijvoorbeeld een auteur of datum wanneer het document toegevoegd werd. Deze metadata (trefwoorden) kunnen gebruikt worden om de documentenlijst te filteren zodat de juiste bestanden makkelijk opgezocht kunnen worden. Ook bij een zoekopdracht kan deze metadata handig zijn om het juiste document snel op te roepen.

Gebruik een inleverbibliotheek

Bij het aanmaken van bibliotheken heeft u de beschikking over verschillende instellingen. Zo kan u als admin de weergave van een bibliotheek zo instellen dat gebruikers enkel hun eigen bestanden kunnen zien binnen de SharePoint bibliotheek. Stel de bibliotheek voor uzelf als openbaar in en u heeft meteen het perfecte platform voor het inleveren van werkstukken. U kan deze voortaan ophalen op 1 centrale plek in plaats van werkstukken te verzamelen via mail, usb stick of cd.

Stel mailboxen in

Een SharePoint lijst kan u ook zo instellen dat er mails en bijlages naar verstuurd kunnen worden. Maak bijvoorbeeld een mailbox aan voor de ouderraad en zet agendapunten in een lijst. Gebruikers kunnen dan agenda-items toevoegen door een mail te versturen naar de lijst. Zo beschikt u steeds over een lijst die up to date is.

Werk samen op Team Sites

Werken uw leerlingen wel eens samen aan projecten? Dan kan u dat eenvoudig organiseren via SharePoint Team Sites. U hoeft enkel een site aan te maken voor uw klas en hieronder plaatst u per projectgroep een Team Site. Leerlingen kunnen altijd en overal de bestanden raadplegen en bewerken en zij beschikken steeds over een up to date werkdocument aangezien aanpassingen meteen gesynchroniseerd worden met het online bestand.
kzij de functie versiebeheer kan u duidelijk monitoren wie op welk tijdstip een bestand gewijzigd heeft.

De mogelijkheden voor SharePoint op school zijn legio. Benieuwd wat SharePoint nog meer in petto heeft voor onderwijsinstellingen? Contacteer ons vrijblijvend voor een gesprek via +32 (0)2 669.00.30.

 

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND!

Heeft u een vraag, aarzel niet ons te contacteren. Wij maken graag tijd voor u vrij.