SEO in SharePoint 2013

Geschreven door op 08 juli 2013

SharePoint 2013 introduceerde verschillende nieuwe mogelijkheden. Eén ervan is de ondersteuning voor SEO (Search Engine Optimization) wat u in staat stelt om uw SharePoint Site hoger te laten scoren in de zoekmachines. Enkele functies, die voorheen enkel mogelijk waren door middel van third party tools zijn;

  • het configureren van canonical URLs
  • site ownership controle voor bijvoorbeeld google webmastertools
  • automatisch een sitemap genereren
  • het toevoegen van metadata voor pagina's met de SharePoint ribbon interface
  • ..

Canonical URLs in SharePoint 2013

Om de SEO instellingen van uw SharePoint 2013 publieke site te wijzigen, ga naar Site Settings -> Site Collection Administration -> Search Engine Optimization Settings.

Zoekmachines koppelen over het algemeen de content van een pagina aan diens URL. Dit betekent dat wanneer twee verschillende URLs verwijzen naar dezelfde content, deze 2 maal geïndexeerd zou worden. Pagina's met dubbele content hebben echter geen waarde voor zoekmachines dus wordt doorgaans slechts 1 van de dubbele pagina's geïndexeerd.

Soms kan het zijn dat dezelfde URL verschillende content weergeeft, afhankelijk van de query string parameters. De SEO settings pagina geeft u de mogelijkheid om deze query string parameters in 'filter link parameters lists' te zetten. Met deze functie maakt u zoekmachines duidelijk dat de parameters in deze lijst het zoekresultaat kunnen beïnvloeden.

SharePoint SEO settings

SharePoint 2013 site ownership

De SEO settings pagina geeft u ook de mogelijkheid om uw site ownership te verifiëren. Log hiervoor in op de web master tools account van de betreffende zoekmachine, kopieer de voorziene meta tag en plak deze in de SEO settings pagina. Er zijn nog verschillende andere methodes maar dit is de meest populaire en deze wordt nu ondersteund in SharePoint 2013.

De tags zien er als volgt uit:
Meta tag voor Bing   <meta name=”msvalidate.01″ content=”…
Meta tag voor Google  <meta name=”google-site-verification” content=”

SharePoint2013 SEO: genereer een sitemap

Wanneer een XML Sitemap gegenereerd wordt, kunnen zoekmachines deze gebruiken om de content van uw website beter te ontdekken. De sitemap geeft een overzicht van de volledige structuur met alle links en pagina's van uw website. Waar vroeger maatoplossingen nodig waren om dit te bewerkstelligen is dit sinds SharePoint 2013 standaard mogelijk binnen de software.

SharePoint SEO properties

In SharePoint 2013 kan SEO metadata toegevoegd worden aan uw pagina vanuit de browser interface. U kan de sitemap priority instellen, waarbij u aangeeft welke pagina's in uw site al dan niet een hogere prioriteit hebben. Mocht u dat wensen kan u hier ook bepaalde pagina's uitsluiten van het sitemap bestand.

sharepoint 2013 meta

Enkele andere velden zijn 'Browser title' (de titel die vertoond wordt in de titel bar), metadiscription (de omschrijving die bij uw url vertoond wordt in de zoekresultaten) en keywords. Deze laatste mag u echter buiten beschouwing laten aangezien zoekmachines hier geen waarde meer aan hechten.

Meer weten over SharePoint SEO? Neem contact met ons op via het nummer 02/669.05.80, e-mail info@cogn-it.be of het contactformulier.

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND!

Heeft u een vraag, aarzel niet ons te contacteren. Wij maken graag tijd voor u vrij.