De voor- en nadelen van SharePoint 2013

Geschreven door op 24 juni 2013

De SharePoint omgeving bevat vele cruciale documenten en applicaties die onmisbaar zijn voor de onderneming. De introductie van een nieuwe versie van de software zorgt dan ook altijd voor de nodige angst voor eventueel compabiliteitsverlies.

SharePoint is een collaboratietool die gebruikt wordt om informatie centraal beschikbaar te maken, apps erin te ontwikkelen en samwenwerking te vereenvoudigen. Op die manier zorgt SharePoint voor een grotere Business Intelligence en wordt het meer en meer een dagelijks werkinstrument. Bij de introductie van een grote update met de bijbehorende wijzigingen is een goede voorbereiding nodig om de migratie vlot te laten verlopen.

SharePoint 2013 bracht heel wat innovatieve mogelijkheden die collaboratie vereenvoudigen. Er zijn echter ook enkele hindernissen te overwinnen bij de migratie naar de nieuwe versie.

Een sneller intranet

Een intranet site opzetten was voorheen vaak een enorme klus die heel wat tijd in beslag kwam. Met de komst van SharePoint 2013 is deze procedure vereenvoudigd. Het ontplooiien van een intranet is heel eenvoudig voor wie wat kennis van HTML, CSS en JavaScript bezit.

Flexibeler

Het opzetten van een website in SharePoint 2007 en SharePoint 2010 bleek vaak moeilijk en bovendien hadden deze versies niet de mogelijkheden die concurrerende platformen wel hadden. SharePoint 2013 is veel hedendaagser en sites worden bijvoorbeeld goed weergegeven op de kleinere schermen van tablets en smartphones. Bovendien zijn de sites ook SEO vriendelijker doordat sitemaps, robots.txt en verschillende SEO instellingen bij sub-sites ondersteund worden.

De komst van de Office 365 app en de verbetering van de html5-view maken SharePoint bruikbaar voor Apple, Android, Backberry en Windows phone apparaten. Push-meldingen worden overigens ook ondersteund, zodat SharePoint meldingen voortaan ook op mobiele apparaten getoond worden. SharePoint app ontwikkelaars kunnen voortaan ook locaties gebruiken.

Business Intelligence

Business Intelligence en rapportages van Big Data zijn reeds mogelijk van SharePoint 2010 maar met de komst van SharePoint 2013 zijn de mogelijkheden, in de vorm van analytics en Business Insights, enorm gegroeid. Een uitgebreide integratie met Excel, PowerPivot, Visio, Dashboard Designer en PerformancePoint bieden de mogelijkheid om bedrijfsgegevens makkelijk en overzichtelijk weer te geven.

2 overwegingen alvorens te migreren

Microsoft ondersteunt enkel een migratie naar SharePoint 2013 voor wie momenteel versie 2010 gebruikt. Wie een oudere versie wil upgraden zal op zoek moeten naar ene alternatieve tool. 
Een ander belangrijk punt is er voor bedrijven die kiezen voor een hybride oplossing met SharePoint Server en Office 365. Hierbij is het belangrijk om duidelijke richtlijnen te maken voor het beheer van de data, het bijwerken en de compatibiliteit ervan zodat de gebruikerservaring hetzelfde is, ongeacht waar de data opgeslagen wordt.

Vragen? Neem nu contact op via het nummer 02/669.05.80, e-mail info@cogn-it.be of het contactformulier.

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND!

Heeft u een vraag, aarzel niet ons te contacteren. Wij maken graag tijd voor u vrij.