SharePoint 2016: verbeterde gebruikerservaring

Geschreven door op 04 maart 2016

De nieuwe Office 365 en SharePoint 2016 brengen heel wat positieve veranderingen mee voor ontwikkelaars en IT professionals. Maar wat nog belangrijker is: ook voor de eindgebruikers verandert er heel wat. Microsoft zet met de nieuwe releases namelijk sterk in op het verbeteren van de gebruikerservaring. De belangrijkste wijzigingen lees je hier.

De gebruikersinterface is niet altijd de sterkste eigenschap geweest van SharePoint. Microsoft weet echter dat de gebruikerservaring het gebruik en dus ook het succes van hun platform bepaalt. Het verschil tussen SharePoint 2013 en 2010 was reeds groot, maar SharePoint 2016 zal nóg makkelijker en intuïtiever in gebruik zijn. Ongeacht of je een basis gebruiker, power user of back end ontwikkelaar bent; het is belangrijk deze nieuwigheden te kennen.

Consistente gebruikerservaring op alle platformen

De basis gebruikersinterface van Office 365 en SharePoint 2016 gelijken sterk op mekaar. De startpagina's zien er min of meer hetzelfde uit: je krijgt dezelfde app launcher en 'tile' interface, dezelfde menu's en dezelfde zijbalken. Dit is een logische stap in het vereenvoudigen van de gebruikersinterface zodat gebruikers zich niet meer gedesoriënteerd voelen wanneer ze van de ene omgeving naar de andere gaan. 

De on premise versie van SharePoint 2016 is natuurlijk aanpasbaar en ook Office 365 zal verder evolueren, maar op dit moment zien de twee tools er gelijkaardig uit. Welke verbeteringen mag je nu precies verwachten?

1. Snel navigeren tussen de cloud en on premise

Voor organisaties die kiezen voor een hybride omgeving is dit ongetwijfeld de meest interessante verbetering aan de gebruikerservaring. Door eenvoudigweg een link te volgen in de app launcher kan men wisselen tussen bibliotheken in de cloud en op de lokale server.

2. Pin je eigen sites op de app launcher

De app launcher is een van de meest creatieve features van Office 365 en SharePoint2016. Deze is erg intuïtief in gebruik en het toevoegen van apps en sites aan de launcher is erg eenvoudig. De meest bezochte SharePoint sites vastpinnen aan de app launcher bespaart je alweer wat tijd.

3. Delen vanuit de pagina's

Dit is nog een feature die zowel naar Office 365 als SharePoint 2016 komt. Bezoek een pagina en klik op het 'deel' icoon om collega's uit te nodigen tot een bibliotheek of site. Deze mogelijkheid maakt het gebruik van het platform alweer wat eenvoudiger.

4. Grotere bestanden behandelen wordt eenvoudiger

De meeste SharePoint gebruikers werken voornamelijk met Word documenten en hoeven zich dus nooit zorgen te maken over de grootte van de bestanden die zij uploaden. Ze zijn zich dan ook vaak niet bewust van de huidige bestandslimiet van 2GB. Werk je echter geregeld met bijvoorbeeld video's of CAD bestanden, dan ben je wellicht wel reeds tegen de bestandslimiet aangelopen. In SharePoint 2016 wordt deze limiet verhoogd naar 10GB.

5. Hybride Delve

Delve was tot nu toe enkel beschikbaar voor Office 365 klanten omdat de tool afhankelijk is van de op Azure gebaseerde Office Graph. Wil je echter bepaalde bestanden lokaal bewaren, dan zal Delve deze niet detecteren. In SharePoint 2016 komt daar verandering in. Delve zal nu signalen van SharePoint 2016 opvangen zodat je relaties tussen bestanden in de cloud en lokaal kan zien.

6. Cloud en on premise zoeken

Een van de grootste uitdagingen voor hybride SharePoint en Office 365 omgevingen was de mogelijkheid om zoekresultaten uit zowel de cloud als lokale server te tonen. Er waren enkele workarounds, maar geen enkele kon echt relevante resultaten in een enkele lijst tonen. In SharePoint 2016 zal je wel naadloze zoekresultaten krijgen met items uit de beide omgevingen. 

7. Betere mobiele ervaring

SharePoint, en ook Office 365, heeft altijd een beperkte mobiele ervaring geboden. Er zijn nu echter heel wat inspanningen geweest om beide platformen meer mobielvriendelijk te maken en die mobiele gebruikerservaring zal er ook in de toekomst alleen maar op verbeteren.

 

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND!

Heeft u een vraag, aarzel niet ons te contacteren. Wij maken graag tijd voor u vrij.