SharePoint huisstijl handleiding: geef je SharePoint een eigen look

Geschreven door op 16 februari 2016

Hoewel iedereen erg lovend is over de vele functionaliteiten van SharePoint, is er vaak minder lof voor de look en feel van het platform. Een aantrekkelijke en intuïtieve interface is de basis voor een gebruiksvriendelijk platform. Daarom bespreken we in deze post hoe je de interface er 'minder als SharePoint' uit laat zien.

SharePoint huisstijl: waar beginnen?

Elke SharePoint omgeving heeft standaard dezelfde look maar de opmaak kan op verschillende manieren aangepast worden. Sommige zaken, zoals het aanpassen van het logo of kleuren, zijn eenvoudig. Andere zaken zoals het aanpassen van de navigatie bar of het verwijderen van items van de pagina zijn wat complexer. In deze blogpost doorlopen we de stappen voor het toevoegen van je bedrijfslogo, het aanpassen van kleuren en het aanmaken van pagina's en sites. Om deze stappen te volgen heb je administrator rechten nodig.

sharepoint interface

Logo aanpassen

Met deze eenvoudige taak maak je meteen kennis met enkele belangrijke pagina's binnen SharePoint. Klik op het instellingen (settings) icoon en kies voor 'site settings'.

sharepoint instellingen

Je krijgt nu een heleboel opties te zien. Klik op de optie 'Title, description and logo' onder het kopje 'look and feel'.

site instellingen

Op deze pagina kan je de titel van je site wijzigen, een logo uploaden en, wanneer je daar de rechten toe hebt, de site URL wijzigen. Druk op ok om je wijzigingen op te slaan.

SharePoint kleurenschema aanpassen

Ga opnieuw naar de site settings pagina. Kies voor de optie 'change the look' onder het kopje 'look and feel'.

 look

 Je ziet nu verschillende vooringestelde templates die je verder kan aanpassen. Kies er een die je aanspreekt, er opent nu een nieuwe pagina.

change the look

Aan de linkerzijde van deze pagina heb je de mogelijkheid om een afbeelding toe te voegen, die als achtergrond voor de site zal gebruikt worden. Sleep de afbeelding daarvoor naar het veld 'drop an image here'. 

De overige velden wijzen zichzelf uit: je kan het kleurenschema aanpassen, een site layout kiezen en de te gebruiken lettertypes. Eens je tevreden bent met de gekozen instellingen, klik je op de 'try it out' knop voor een preview van de site in de nieuwe layout. Klik vervolgens op 'yes, keep it' om je instellingen te bewaren.

Je hebt nu in enkele kleine stappen het volledige uitzicht van je site gewijzigd.

Sites en pagina's

Nu je pagina er alvast goed uit ziet, kunnen we het hebben over sites en pagina's. Je intranet zal wellicht niet bestaan uit één enkele pagina. Je zal meerdere pagina's aanmaken zodat je meer content kan bewaren. Volg hier de stappen om sites en pagina's aan te maken en te bewerken.

Wat zijn pagina's?

Een pagina in SharePoint is de ruimte tussen het navigatiemenu en het einde van de site.

sharepoint pagina1

 Er zijn 2 soorten pagina's in SharePoint: publishing en wiki pagina's. We gaan hier niet in detail treden maar het is wel belangrijk te weten wat het precies zijn:

Publishing pagina's zijn bedoeld voor content curation: het verzamelen en verrijken van allerlei content. Deze pagina's worden doorgaans gebruikt door kleine groepen mensen die wat willen communiceren naar een grote doelgroep. Typische voorbeelden zijn de home pagina of een pagina met aankondigingen voor een event. Wanneer je zelf alle controle wil behouden over welke content op een pagina getoond wordt, en hoe deze getoond wordt, dan gebruik je een publishing pagina.

Wiki pagina's zijn erg eenvoudig aan te maken en te bewerken. Deze pagina's zijn voor kleinere teams waar er minder controle nodig is over de content en waar het doel vooral is om eenvoudig informatie te delen.

Een eerste pagina aanmaken

Om een pagina aan te maken ga je naar het instellingen icoon en kies je voor 'site contents'. Op deze pagina heb je een folder 'pages' waarin de publishing pagina's aangemaakt worden, of een folder 'site pages', die je wiki pagina's bevat. Je kan nieuwe pagina's aanmaken binnen deze folders.

Probeer het uit. Eens de pagina aangemaakt is zal deze automatisch openen. Aangezien de huisstijl overgenomen wordt van de bovenliggende site zal je zien dat de nieuwe pagina de door jou ingestelde kleuren en opmaak gebruikt. Er zullen echter ook situaties zijn waar je een pagina wilt aanmaken met een andere look. In dat geval zal je een site aanmaken in plaats van een pagina.

Sites aanmaken

Wanneer je SharePoint voor het eerst gebruikt heb je een enkele site om mee te werken. Je kan pagina's creëren maar die zullen er, zoals je eerder las, allemaal gelijkaardig uitzien. Op een bepaald punt zal je een extra site willen aanmaken, bijvoorbeeld voor een andere afdeling binnen je organisatie. Volg de volgende stappen voor het aanmaken van een site.

Ga naar het settings menu en ga opnieuw naar de 'site contents' pagina. Onderin de pagina zie je een sectie 'subsites', met een knop om meteen een nieuwe subsite aan te maken. 

nieuwe subsite

Op de volgende pagina kan je verschillende instellingen voor je nieuwe site invoeren:

 • De titel en omschrijving
 • URL
 • De taal voor de site; het menu, tooltips en dergelijke komen in deze taal te staan
 • Een site template; bepaalt welke functionaliteit reeds beschikbaar moet zijn binnen de site en voorziet enkele kant en klare pagina's. De blog template bijvoorbeeld biedt een eenvoudig blog dat snel op te zetten is. Team sites en publishing sites zijn de meest gebruikte templates in deze lijst omdat ze de meeste vrijheid bieden om de site inhoud en structuur te wijzigen. *
 • De rechten voor de site
 • De werking van het navigatie menu

Publising sites gebruiken publishing pagina's standaard met de opmaak van de bovenliggende site. In tegenstelling tot pagina's kunnen ze echter wel gewijzigd worden.
Team sites gebruiken wiki pagina's en hebben hun eigen stijlen. 

Eens je het formulier ingevuld hebt, druk je op 'create' onderin. Je wordt nu doorgewezen naar je nieuwe site. Deze site kan je naar wens aanpassen zoals we reeds beschreven en je kan nog meer subsites aanmaken als je wil.

Samenvatting

Je huisstijl toepassen op SharePoint is erg eenvoudig:

 • Met de 'change the look' tool kan je de look van je site binnen enkele minuten volledig aanpassen
 • Publishing pagina's worden gebruikt voor content curatie: het vinden, rubriceren, organiseren en delen van content rondom een specifiek thema
 • Wiki pagina's worden gebruikt voor het snel delen een updaten van informatie
 • Pagina's gebruiken altijd dezelfde stijl als de bovenliggende site
 • Publishing sites nemen de stijl van de bovenliggende site over, team sites doen dat niet

 

 

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND!

Heeft u een vraag, aarzel niet ons te contacteren. Wij maken graag tijd voor u vrij.