10 tips voor een vlotte migratie naar SharePoint 2016

Geschreven door op 30 oktober 2015

De release van een nieuwe versie van SharePoint zorgt uiteraard voor een piek in het aantal SharePoint migraties. Wil jij binnenkort ook gebruik maken van de nieuwe functionaliteiten in SharePoint 2016, dan zijn dit alvast 10 tips voor een vlotte migratie.

De migratie naar een nieuwe versie van SharePoint vergt altijd de nodige voorbereidingen. Een migratie die faalt kan namelijk contraproductief zijn en kan er zelfs voor zorgen dat gebruikers niet verder kunnen werken. 
Naast de te treffen voorbereidingen voor de migratie geven we je ook enkele praktische zaken mee die je moet weten vóór de overstap naar SharePoint 2016.

1. Audit van de SharePoint content

Een content audit is vooral bedoeld om gedateerde en onbelangrijke content achter te laten in het oude systeem. Dit lijkt vanzelfsprekend om geen overbodig werk te doen en te starten met een 'schone' omgeving, maar heel wat organisaties slaan deze belangrijke stap over. Wees strict in wat je wil behouden; de meest efficiënte manier om de migratie te vereenvoudigen is door eenvoudigweg minder te migreren.

2. Omarm de 80/20 regel

De 80/20 regel gaat voor heel wat zaken op. Zo ook voor je SharePoint omgeving; 80% van je medewerkers gebruiken niet meer dan 20% van de content op het intranet. Om die reden is het goed om die 20% te identificeren en kan je ervoor zorgen dat je deze content als eerste migreert.

3. Kies een strategie

In de praktijk zijn er 3 voorname methodes voor een content migratie: manueel, geautomatiseerd of een mix van beide. Maar waar kies je voor? In een perfecte wereld zou hier maar 1 antwoord op zijn:

  • Een geautomatiseerde migratie vergt weinig manuele inspanning, maar brengt specifieke techniciteiten mee per project. Er is geen kant-en-klare formule die voor ieder project werkt.
  • Een manuele migratie is de eenvoudigste om uit te voeren, maar brengt tegelijkertijd heel wat monotoon werk mee zoals het knippen en plakken van content.
  • De beste optie voor jou is dus wellicht een deels geautomatiseerde migratie - het beste van beide werelden. Sommige types van content zijn wellicht beter geschikt om automatisch te migreren, de overige zaken kunnen handmatig overgezet worden.

4. Hou veiligheid steeds in de gaten

Een goede geautomatiseerde aanpak zal, vaker wel dan niet, de veiligheidsinstellingen van het oude systeem respecteren. Gebruik je een meer manuele aanpak, dan zal je erg voorzichtig moeten zijn met het overnemen van de juiste policies. 

5. Het echte werk begint na de migratie

Eens de SharePoint migratie compleet is, begint het echte werk pas. De taken na de migratie (het opkuisen van page layouts, nakijken van links, beveiliging en rechten nakijken, ...) kunnen het verschil betekenen tussen een geweldige of een slecht uitgevoerde migratie.

Vooraleer je begint aan de overstap naar SharePoint 2016 zijn er ook enkele specifieke zaken om rekening mee te houden:

6. Hardware vereisten

Hou bij een migratie naar SharePoint 2016 allereerst rekening met de hardware vereisten. Je vindt ze op Microsoft Technet.

7. SharePoint 2013 is een noodzaak

Vanuit SharePoint 2010 kan je niet rechtstreeks upgraden naar SharePoint 2016. Je zal dan eerst naar SharePoint 2013 moeten upgraden. Laat dat je echter niet tegenhouden; eens de update naar 2013 rond is, kan je vrij eenvoudig ook naar versie 2016 overstappen. 

Er zijn wel tools beschikbaar waarbij je die extra stap wel kan overslaan. Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw SharePoint omgeving te bekijken.

8. Het is eenvoudig om te migreren van SharePoint 2013 naar 2016

Gebruik je SharePoint 2013, dan kan je dankzij de 'in place upgrade' en 'database attach' functies eenvoudig overstappen naar versie 2016. Je zet in dat geval eerst de SharePoint Server 2016 op en kopieert de content en applicatiedatabases ernaartoe. Vervolgens volstaat het om de databases te upgraden.

9. Hybride SharePoint

Wanneer je ook gebruik gaat maken van de nieuwe cloud functionaliteiten in SharePoint 2016 (zoals OneDrive for Business), maak je best een audit van de content die je naar de cloud wil brengen. Kan deze content naar de cloud? Zijn er legale beperkingen?

10. Grotere bestandslimiet

Door de verhoogde bestandslimiet van 10Gb kan het zijn dat bepaalde content die voorheen op andere systemen bewaard werd, nu wel naar SharePoint 2016 overgezet kan worden. 

Bereid je een SharePoint migratie voor? Dan zullen bovenstaande tips je heel wat stress besparen. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om onze SharePoint experts te contacteren.

 

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND!

Heeft u een vraag, aarzel niet ons te contacteren. Wij maken graag tijd voor u vrij.