SharePoint consultant nodig? Zo kiest u de beste partner!

Geschreven door op 08 oktober 2015

SharePoint ConsultantSharePoint consultants adviseren en implementeren oplossingen, met aandacht voor uw organisatie, sector, cultuur, structuur en gebruikte systemen. Er zijn heel wat zelfstandige SharePoint consultants en consultancy bedrijven die klaar staan om te helpen, maar welke vragen moet je stellen om de juiste partner te kiezen? In deze blogpost lees je 5 vragen die je zeker moet stellen.

 

5 vragen die u moet stellen aan SharePoint consultants

1. Wie zal het werk uitvoeren? Wordt dit uitbesteed aan andere SharePoint consultants of SharePoint bedrijven?

Globalisatie en de 'viruele' wereld waarin we vandaag leven, maken het mogelijk om met mensen van overal ter wereld samen te werken. De realiteit vandaag is dan ook dat heel wat SharePoint projecten uitbesteed worden. Je kan dus wel een contract tekenen met een bepaalde organisatie of consultant, maar dat wil niet zeggen dat diezelfde partij het project effectief zal uitvoeren.

Dit is wellicht niet belangrijk voor coding en development, maar kan wel een cruciale factor zijn wanneer bijvoorbeeld nauw moet samengewerkt worden met eindgebruikers.

2. Hanteert de consultant een uurtarief of vaste projectprijs?

Heel wat SharePoint consultants en bedrijven werken aan een uurtarief, zeker voor kleine projecten. Voor andere projecten kan dan weer een vaste prijs bepaald worden. Er is geen goede of slechte keuze hierin maar zorg er wel steeds voor dat er ook duidelijke afspraken zijn omtrent de planning en oplevering van het project.

3. Wat is de voornaamste expertise van de consultant?

SharePoint is zo een uitgebreide applicatie, dat het ook voor SharePoint consultants onmogelijk is om in elk aspect ervan expert te zijn. De ene is expert in information architecture, een andere dan weer in SharePoint branding, workflows of bijvoorbeeld interfaces. Ga na waar de focus ligt voor uw project, bijvoorbeeld documentenbeheer, en kies dan een consultant die daarin uitgebreide expertise heeft.

4. Heeft de SharePoint consultant ervaring met gebruikersadoptatie en SharePoint beheer?

Het is geweldig om een SharePoint omgeving te hebben die volledig is geconfigureerd en functioneel gemaakt volgens je noden en wensen. Maar uiteindelijk blijft het gewoon een nieuw stuk technologie. Gebruikers hebben niet allemaal dezelfde technische kennis, daarom is het belangrijk dat voldoende aandacht wordt besteed aan gebruikersadoptatie en SharePoint beheer. Met een SharePoint consultant die wel expert is op het vlak van technologie, maar geen aandacht besteedt aan de eindgebruikers, is je SharePoint implementatie gedoemd om te mislukken.

5. Wat is de implementatie metodologie?

Rome werd niet in één dag gebouwd en hetzelfde moet ook gelden voor je SharePoint omgeving. De implementatie van SharePoint brengt een substantiële transformatie van de organisatie met zich mee. Je SharePoint consultant moet daarom ervaring hebben met moderne project management metodologieën zoals agile. Voer de SharePoint implementatie in fases door zodat er ruimte is voor feedback en de gebruikersadoptatie optimaal verloopt.

Heb je zelf nog een tip? Deel hem hieronder in de comments!

Een vraag over onze werkwijze?

Neem vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek

Contacteer ons

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND!

Heeft u een vraag, aarzel niet ons te contacteren. Wij maken graag tijd voor u vrij.