Vervangt SharePoint Online de fileserver?

Geschreven door op 12 februari 2015

SharePoint Online wordt vaak gezien als een vervanger van de gekende fileserver voor data opslag. Maar kan SharePoint deze traditionele file server vervangen en zo ja, werkt dit hetzelfde?

De mogelijkheden van SharePoint online zijn erg breed, van documentbeheer tot het uitwisselen van informatie en diverse samenwerkingstools. SharePoint Online werkt dan ook niet hetzelfde als een traditionele file server, al kan het wel de functie van de file server vervangen.

SharePoint biedt naast data opslag de mogelijkheid om deze bestanden te indexeren, waardoor het makkelijker wordt om deze te doorzoeken. Op het vlak van samenwerking is versiebeheer dan weer zo'n interessante functionaliteit, waardoor het mogelijk is om terug te keren naar oudere versies van een bestand. Waar het bij een traditionele file server vaak moeilijk is om bestanden terug te vinden (elke gebruiker heeft zijn eigen structuur) en vaak verschillende versies van een bestand aangemaakt worden, werken gebruikers binnen SharePoint samen aan één bestand, dat makkelijk op te zoeken is via uitgebreide filter- en zoekmogelijkheden. 

Het bewerken van bestanden kan snel en eenvoudig, zonder het bestand te downloaden naar de computer, dankzij de Office Online editor die het mogelijk maakt om een bestand vanuit de browser te bewerken. Alle bestanden blijven daardoor steeds centraal bewaard en medewerkers kunnen zelfs in real time samenwerken binnen eenzelfde bestand.

OneDrive for Business

OneDrive for Business is het best te vergelijken met Dropbox. Het biedt volledige toegang tot uw documenten, ongeacht van waar u werkt. OneDrive synchroniseert uw persoonlijke bestanden, maar ook de bestanden waar u in SharePoint mee bent verbonden, zodat u steeds over de meest recente versie van uw bestand beschikt.
OneDrive for Business is de standaard documentenbibliotheek binnen My Sites in SharePoint Server 2013 en SharePoint Online. De inhoud van deze bibliotheek kan gesynchroniseerd worden met meerdere computers of toestellen.

Bent u van plan om SharePoint Online in te zetten ter vervanging van uw file server of bent u de mogelijkheden van SharePoint als collaboratieplatform aan het ontdekken? Neem gerust contact met ons op indien u hier verdere begeleiding bij wenst.

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND!

Heeft u een vraag, aarzel niet ons te contacteren. Wij maken graag tijd voor u vrij.