SharePoint Webparts

Geschreven door op 19 december 2014

SharePoint webparts zijn kleine webtoepassingen die aan de webpagina's binnen SharePoint toegevoegd kunnen worden voor extra functionaliteiten. Heel wat van deze webparts zijn standaard beschikbaar, we bespreken ze in dit artikel.

SharePoint Webparts maken het voor beheerders en gebruikers eenvoudig om in korte tijd een intranet op te bouwen met heel wat nuttige functionaliteiten. Deze webtoepassingen zijn opgemaakt in ASP.NET. en kunnen indien nodig dus ook op maat gemaakt worden, mocht u specifieke functionaliteiten wensen die standaard niet ondersteund zijn.

De standaard webparts kunnen best opgedeeld worden naargelang hun toepassing.

Webparts voor inhoud

Kennis delen

Met de SharePoint blog Webpart kunnen u of uw medewerkers expertise en ideeën delen. Andere medewerkers kunnen vervolgens comments achterlaten.

Documenten beheren

In de documentenbibliotheek webpart kunnen u en uw medewerkers documenten, presentaties, werkbladen, formulieren en andere bestanden plaatsen en beheren. Het is een centrale locatie waar uw teamleden deze bestanden kunnen raadplegen, bewerken en delen. Om bestanden in de documentenbibliotheek makkelijk terug te vinden kan metadata toegevoegd worden, waarop vervolgens gefilterd of gezocht kan worden.

Standaard wordt er bij het aanmaken van een nieuwe site automatisch een gedeelde bibliotheek aangemaakt. Deze kan naar wens aangepast worden en er kunnen nieuwe bibliotheken aangemaakt worden, bijvoorbeeld voor specifieke afdelingen, werkgroepen of projecten.

Formulieren beheren

In de formulierenbibliotheek webpart kunnen InfoPath formulieren gedeeld en bijgehouden worden. Deze worden ingezet voor het verzamelen van informatie, bijvoorbeeld verlof aanvragen, onkostendeclaraties, catering..

Eigen webpagina's

Met de pagina webpart kan u eenvoudig zelf pagina's met diverse webonderdelen toevoegen aan uw SharePoint omgeving. Dankzij de eenvoudige stappen hoeft u hiervoor geen technische kennis te hebben.

Afbeeldingen beheren

Wanneer uw organisatie veel afbeeldingen beheert kan het nuttig zijn om een afbeeldingen webpart te gebruiken. Deze webpart is vergelijkbaar met de documentenbibliotheek maar biedt enkele specifieke functionaliteiten voor het beheren en delen van afbeeldingen. Zo is er bijvoorbeeld een miniatuurweergave, verscheidene downloadopties en een diavoorstelling mogelijk. Het is zelfs mogelijk om afbeeldingen te bewerken, met grafische programma's die compatibel zijn met Windows SharePoint Services.

Webparts voor gegevens

Externe gegevens bewaren

Wanneer u gegevens uit externe bronnen (bijvoorbeeld klantgegevens uit uw ERP systeem) wil verzamelen binnen SharePoint, dan kan u gebruik van de webpart Externe lijst.

Resultaten van enquêtes bewaren

De enquêtes webpart biedt de mogelijkheid om resultaten van enquêtes te beheren. De webpart biedt hiervoor enkele specifieke functionaliteiten, zoals het weergeven van afzonderlijke reacties, een overzicht van alle reacties of een grafisch beeld van de resultaten. Deze resultaten kan u desgewenst verder bewerken in een spreadsheetprogramma dankzij de export functie.

Lijsten bewaren

Met de webpart Aangepaste lijst kan u eenvoudig zelf lijsten met diverse kolommen en items beheren en bewerken.

Webparts voor samenwerking

Kennisbeheer

Met de Wiki webpart kan u kennis beschikbaar stellen in een eenvoudig te beheren en toegankelijk formaat. Binnen deze wiki is het mogelijk om tekst te gebruiken, maar ook afbeeldingen of andere webparts.

Webparts voor communicatie

Discussies voeren

Discussies leveren geregeld informatie op die nuttig is voor andere medewerkers. Lync en mail zijn daarom niet aangewezen in dat geval. Binnen de discussieforum webpart kunnen topics besproken worden die voor het hele team relevant zijn. Elke medewerker die toegang heeft tot de pagina kan zijn inbreng doen en de inhoud blijft gearchiveerd, zodat deze later nog kan geraadpleegd worden.

Aankondigingen voor medewerkers

Wanneer de SharePoint omgeving ten volle benut wordt is het een dagelijkse routine om van daaruit te werken. Het is dan ook de ideale plaats om aankondigingen, bijvoorbeeld nieuws, activiteiten of herinneringen te plaatsen. Dit kan met de Webpart aankondigingen, een van de meest gebruikte webparts.

Beheren van contacten

Met de webpart contactpersonen kan u uw contacten binnen SharePoint beheren. Zo heeft u de telefoonnummers en e-mail adressen van leveranciers, klanten of medewerkers steeds bij de hand. De webpart kan ook gekoppeld worden met Outlook.

Interessante links

Elke medewerker heeft wellicht websites in de favorieten van zijn browser staan. Dit zijn vaak nuttige zaken als online tutorials of specifieke links naar bepaalde productinformatie. Met de links webpart kunnen deze hyperlinks gedeeld worden met het hele team.

Webparts voor tracking

Taken beheren

Binnen de takenlijst webpart kan u een takenlijst samenstellen voor u en uw team.

Projecttaken beheren

De projecttakenlijst webpart heeft dezelfde functionalitent van een takenlijst, met enkele specifieke mogelijkheden voor het opvolgen van projecten. Zo kunnen er aan de taken resources toegewezen worden, kan de voortgang bijgehouden worden en kan een tijdlijn weergegeven worden.

Agenda beheren

De agenda webpart dient om teamgebeurtenissen zoals vergaderingen, deadlines en introductiedatums van nieuwe releases te beheren. Deze gegevens kunnen ook gesynchroniseerd worden met Microsoft Outlook.

 

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND!

Heeft u een vraag, aarzel niet ons te contacteren. Wij maken graag tijd voor u vrij.