OneDrive of SharePoint - wat zijn de verschillen?

Geschreven door op 12 december 2014

onedrive of sharepointVorige maand hielden we een lunchsessie voor VZW's, waarbij we de bestaande cloud oplossingen voor hun organisaties onder de loep namen. Uit de vragen van de deelnemers bleek dat er wel eens onduidelijk is omtrent de verschillen tussen OneDrive en SharePoint. Wat doet SharePoint dat OneDrive niet kan en wanneer is SharePoint precies aangewezen?

Er zijn vandaag heel wat mogelijkheden voor online data opslag. Microsoft biedt zijn online opslag dienst OneDrive nog steeds aan als een stand alone dienst voor zakelijke gebruikers. We kunnen OneDrive het best omschrijven als online opslag mogelijkheid voor meerdere toestellen, u heeft toegang tot de data vanaf eender wel toestel. Er is vandaag echter meer mogelijk, zoals samenwerken aan documenten.

Aan de andere zijde hebben we SharePoint, het "intranet voor bedrijven". De documenten binnen SharePoint zijn toegankelijk voor alle leden van de organisatie (mits ze de nodige rechten hebben). Daarnaast kan ook een SharePoint extranet opgezet worden, als portaal voor klanten. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden:

Voordelen van SharePoint ten opzichte van OneDrive

Waarom zou uw organisatie kiezen voor SharePoint? We zetten de voornaamste voordelen op een rij:

Kalender, taken en web parts

SharePoint sites hebben heel wat features als kalenders, takenlijsten, web parts en veel meer, die handig kunnen zijn voor het inplannen van meetings, instellen van notificaties enzoverder. Hierdoor blijven medewerkers op de hoogte van wat er gebeurt in de organisatie. OneDrive daarentegen is enkel en alleen een documentenbibliotheek.

Site templates

SharePoint is ontworpen voor verschillende toepassingen als team sites, community sites, management sites en vele anderen, om specifieke samenwerking mogelijk te maken. OneDrive ondersteunt enkel het opslaan en delen van documenten.

Onafhankelijke documenten bibliotheken

De documentenbibliotheken van SharePoint zijn onafhankelijk van de gebruikers. Bij het verwijderen van een gebruiker in OneDrive worden meteen ook diens bestanden verwijderd.

Workflows

Workflows zijn automatische acties binnen SharePoint. Wanneer iemand een document upload kan zo'n actie gestart worden. Indien bepaalde documenten bijvoorbeeld goedgekeurd moeten worden, dan wordt automatisch een notificatie naar de betrokken werknemers verzonden.

Dashboard

Het SharePoint dashboard biedt werknemers toegang tot nieuws, aankondigingen of andere aankondigingen, naargelang de noden van de organisatie.

Look en feel

De look en feel van de SharePoint omgeving kan aangepast worden aan de vereisten van de organisatie, bijvoorbeeld door deze eenvoudiger en interactiever te maken.

Associaties met SQL databases

Bestanden in SharePoin kunnen gelinkt worden aan verschillende databases, waaronder Microsoft SQL Server, Oracle, en andere databases die he OLE DB protocol gebruikern.

Structureren van data

Belangrijke data kan eenvoudiger teruggevonden worden in SharePoint, dankzij onder andere een sterke zoekfunctie en het toevoegen van metatags aan de afzonderlijke bestanden.

SharePoint vs OneDrive

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND!

Heeft u een vraag, aarzel niet ons te contacteren. Wij maken graag tijd voor u vrij.