Je huisstijl in SharePoint 2013? Ontdek deze 4 features

Geschreven door op 06 november 2014

Het integreren van een huisstijl in SharePoint sites was een relatief eenvoudige taak voor de komst van SharePoint 2013. Heel wat developers ondersteunden slechts enkele versies van Internet Explorer en vroegen hun gebruikers om die browser te gebruiken voor SharePoint-gerelateerde activiteiten.

De komst van SharePoint 2013 heeft echter voor heel wat verandering gezorgd, met de ondersteuning voor heel wat bijkomende browsers en toestellen dankzij responsive design. Microsoft integreerde meerdere componenten om het design proces naar een hoger niveau te tillen en designers de mogelijkheden te bieden om meer responsive en multi-browser designs te maken.

Voor we kijken naar 4 'branding' features in SharePoint 2013, is het belangrijk om de SharePoint 2013 Design Manager Component te vermelden. Deze wordt gebruikt voor het ontwerpen van SharePoint Sites door middel van enkele geweldige aanpasbare opties. De Design Manager vind je terug in de 'Look and Feel' sectie van de 'Site Settings' pagina.

Design Packages

Vóór SharePoint 2013 moesten developers en designers erg voorzichtig zijn wanneer zij een huisstijl integreerden in de ontwikkelingsomgeving. Er waren verschillende scenario's waarbij wijzigingen verloren gingen. Met de SharePoint 2013 Design Packages zijn deze problemen verleden tijd.

Design-packages

Site Collection designs kunnen geïmporteerd en geëxporteerd worden als Design Packages, waarvan er ook enkele standaard geïnstalleerd zijn. De 'Create Design Package' optie in de Design Manager maakt het mogelijk een Design Package te exporteren met de wijzigingen die je aan de huisstijl aangebracht hebt. Daarbovenop kunnen ook search instellingen en templates toegevoegd worden aan het Design Packages. Hiervoor moeten de search gerelateerde features geactiveerd zijn op het site-collection niveau.

Vervolgens kan deze Design Package geïmporteerd worden in een andere site collection via de 'import Design Package' optie onder Site Settings.

Device Channels

device channelsGebruikers bezoeken de SharePoint 2013 omgeving via de desktop, tablet of smartphone. Dat heeft uiteraard invloed op de schermgrootte, maar ook een minder precieze navigatie (aanraken met de vinger vs muis), beperkte bandbreedte en mogelijkheden van mobiele browsers zijn zaken die in acht genomen moeten worden.

Device Channels bieden een slimme manier om content op 1 url te renderen voor verschillende toestellen. Device Channels zijn enkel beschikbaar bij de SharePoint 2013 publishing sites. SharePoint herkent het gebruikte toestel en selecteert de te gebruiken Device Channel, die informatie bevat over de gebruikte master page en CSS bestanden. De site wordt op die manier altijd optimaal weergegeven.

Rendering van afbeeldingen

Een SharePoint site moet 1 afbeelding vaak in verschillende afmetingen kunnen weergeven, bijvoorbeeld als banner, normale afbeelding of thumbnail. Ontwikkelaars hebben verschillende methodes om hiermee om te gaan. Eén optie is om de afbeelding in 3 verschillende afmetingen te behouden. Dat wil echter zeggen dat wanneer een afbeelding gewijzigd moet worden, dat in de 3 afzonderlijke afmetingen zou moeten gebeuren.

Een andere manier is de afbeelding schalen wanneer deze weergegeven wordt. Dit kan echter ook problemen veroorzaken met de kwaliteit van de weergave en de beschikbare bandbreedte.

SharePoint 2013 introduceert daarom de 'Image Renditions', een feature die efficiënter de verschillende versies van eenzelfde afbeelding beheert. Image Renditions worden ingesteld binnen de bibliotheken van een publishing site.

Display Templates

SharePoint 2013 biedt een erg goede ondersteuning voor search. Er zijn heel wat templates om de inhoud binnen een minimaal aantal kliks op te halen en document previews helpen gebruikers vervolgens om het juiste bestand te selecteren, zonder deze te moeten downloaden en bekijken.

Display templates in SharePoint bieden gebruikers de mogelijkheid om de look van deze zoekresultaten naar wens aan te passen. In plaats van enkel de naam van de auteur te tonen in een zoekresultaat, kan bijvoorbeeld ook een profielfoto getoond worden. Deze Display Templates bevinden zich in een folder in de Master Pages Gallery.

Elke Display template bevat een HTML en een Javascript bestand. Eens het HTML bestand aangepast werd, zal SharePoint zelf de wijizingen synchroniseren met het gelinkte Javascript bestand.

Naast deze 4 features heeft Microsoft nog heel wat zaken geïntegreerd in SharePoint 2013 om de branding efficiënter en makkelijker te laten verlopen. Denk aan Design Manager Snippets, Themes en de Composed look die veel meer flexibiliteit bieden voor designers en ontwikkelaars.

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND!

Heeft u een vraag, aarzel niet ons te contacteren. Wij maken graag tijd voor u vrij.