8 redenen om SharePoint managed services te overwegen

Geschreven door op 30 juli 2014

managed servicesReeds heel wat organisaties kiezen voor het uitbesteden van SharePoint beheer, ondersteuning of administratie. Door hun bestaande team uit te breiden met managed services genieten zij verschillende voordelen die anders onmogelijk te verwezenlijken zijn.

Wat zijn managed services?

Managed services is het uitbesteden van enkele bedrijfsprocessen naar een externe partij met als doel een hogere efficiëntie of lagere kosten. Anders dan bij gewone professionele diensten wordt er een Service Level Agreement opgemaakt die ondermeer de taken en responstijd van de managed service provider bepaalt.

Concreet voor SharePoint betekent dit dat deze partner mee de verantwoordelijkheid op zich neemt voor specifieke aspecten van de SharePoint omgeving. Het is geen alles of niets benadering, de organisatie bepaalt welk deel van de werklast wordt overgedragen aan een betrouwbare partner die zorgt voor extra veiligheid, stabiliteit, ondersteuning en gemoedsrust. Dit is overigens mogelijk voor on premise installaties of gehoste installaties in Azure, een hosting provider, een andere cloud service of Office 365.

Managed services gaat dus niet enkel over patchen of het oplossen van problemen. Alles van monitoring van de infrastructuur en patchen tot telefonische ondersteuning van de eindgebruikers bij vragen over rechten of het opzetten van workflows, is mogelijk.

Wanneer managed services correct ingezet worden in de organisatie, dan is het alsof u een IT infrastructuur expert, SharePoint administrator, SharePoint developer, SharePoint architect, business analyst, ... in uw team heeft. Hij bekend met uw IT omgeving en hij is beschikbaar wanneer u hem nodig heeft, tegen een fractie van de kostprijs mocht u zo iemand in dienst nemen, al was het maar tijdelijk.

Waarom zou u SharePoint managed services overwegen?

Organisaties van verschillende grootordes kennen verschillende uitdagingen. U herkent zich wellicht in enkele van de uitdagingen hieronder:

  1. Een enkele SharePoint administrator heeft nooit de nodige diepgaande kennis van alle aspecten van SharePoint. Managed services biedt u niet de kennis van 1 persoon, maar die van een heel team, en dat op een 'as-needed' basis.
  2. Is uw SharePoint administrator of support medewerker niet full time bezig met SharePoint, dan is hij geen SharePoint expert. "In het land der blinden, is éénoog koning".
  3. Misschien is uw onderneming niet groot genoeg om een full-time administrator aan te trekken, maar heeft u wel de kennis nodig. Of u heeft wel een administrator in dienst maar u heeft nood aan de extra kennis van een tweede, derde, misschien zelfs vierde bron. De kost daarvoor ligt wellicht te hoog of het lukt u niet om de juiste profielen aantrekken.
  4. U heeft expertise nodig voor een specifiek onderdeel van SharePoint voor slechts enkele uren of een dag. Een SharePoint consultant vinden die zich voor zo een korte opdracht kan vrijmaken is een hele uitdaging.
  5. Heel wat SharePoint experts hebben gewoon geen zin om SharePoint ondersteuning aan te bieden. De typische SharePoint Solutions Architect heeft heel wat waardevolle kennis in huis maar net zoals in punt 4 geldt dat deze mensen moeilijk te strikken zijn voor een korte interventie. Een goede managed service provider heeft verschillende profielen in dienst. Deze zijn vaak geruime tijd toegewezen aan projecten maar er zijn ook mensen beschikbaar voor eventuele moeilijke support vragen.
  6. Ken uw cijfers. Hoeveel kost een werknemer precies? Deze kost gaat verder dan het salaris. Een echte ROI analyse toont vaak dat er 50% bovenop het salaris komt om tot de effectieve kost te komen.
  7. Wat doet u wanneer uw bestaande administrator de organisatie verlaat? Beschikt u over goede documentatie? U heeft dit probleem wellicht eerder meegemaakt, het is namelijk de belangrijkste reden waarom organisaties overstappen naar een managed services oplossing om hun team te ondersteunen.
  8. Het is belangrijk de risico's van het ontbreken van een goede SharePoint administratie en ondersteuning te begrijpen. Als er vandaag bijvoorbeeld geen goed beleid is over het verwerken van data binnen SharePoint dan bouwt u nu een muur die enkel bestaat uit losse stenen. Het is onmogelijk om op zo een muur verder te bouwen en vroeg of laat zal hij het begeven.

Cogn-IT heeft verschillende SharePoint specialisten in dienst met elk hun specialisaties. U kan eenvoudig beroep doen op al hun expertise door ons te contacteren.

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND!

Heeft u een vraag, aarzel niet ons te contacteren. Wij maken graag tijd voor u vrij.