Migratie naar SharePoint 2013

Geschreven door op 28 januari 2014

Een migratie vanuit SharePoint 2010 of 2007 naar SharePoint 2013 heeft best wat voeten in de aarde. Er zijn dan ook verschillende zaken waar rekening mee gehouden moet worden.

SharePoint 2010 - 2013Eerst en vooral is het belangrijk om de impact van een migratie in kaart te brengen. Heel wat bedrijven houden de focus op SharePoint, terwijl de echte impact bij bredere ICT- en bedrijfsfactoren zit.
Elke SharePoint 2013 migratie heeft zijn eigen aandachtspunten, naargelang de specifieke kenmerken, noden en wensen van de organisatie. Het is van belang om deze vooraf in kaart te brengen en plan van aanpak op te stellen.
We bespreken enkele punten die in de praktijk geregeld voor komen.

Beheer

Voor SharePoint Online ligt het technisch beheer vooral bij Microsoft. Het is echter ook belangrijk dat gedacht wordt aan het functioneel beheer van de SharePoint omgeving.

Governance

Governance betekent in de kern bestuur, leiding, beheer. In de IT wereld en meer specifiek voor SharePoint, is het echter meer dan het beheer of bestuur van een SharePoint omgeving. Op de TechNet site is een hele subsite gewijd aan de technische implicaties van een Governance Plan maar er zijn nog aandachtspunten als ondersteuning, communicatie, documentatie, change management, richtlijnen en regels.

Kort gezegd: governance bepaalt wie wat mag doen.

Gebruikersadoptie

SharePont 2013 kent heel wat praktische verbeteringen, waardoor het gebruiksvriendelijker is geworden. De gebruikersadoptie alsook de efficiëntie worden er positief door beïnvloed.
Naast de verbeteringen in het gebruiksgemak zijn er ook functionele toevoegingen geweest, onder andere op het vlak van records management, zoeken en social computing.

Licentiemodel

Het belangrijkste verschil van SharePoint 2013 op het vlak van licenties is de zoekmachine FAST, die nu standaard binnen de licentie valt. De verschillende licentiemodellen zijn vrij complex, zo zijn er bijvoorbeeld gunstige licenties voor overheidspartijen of kunnen soms gunstige licenties afgedwongen worden via het moederbedrijf.

Training

Een SharePoint 2013 migratie is maar succesvol wanneer de gebruikersadoptie optimaal is. Daarom voorziet Cogn-it specifieke trainingen voor de verschillende gebruikersgroepen.

Beveiliging

Wanneer we spreken over de veiligheid van SharePoint spreken we over integriteit, beschikbaarheid en vertrouwelijkheid. Zowel SharePoint online als in premise bieden sterke beveiligingskarakteristieken, maar het is toch belangrijk om eventuele vragen ten opzichte van de huidige installatie in kaart te brengen.

Ook specifiek wat betreft privacy brengt een overstap naar SharePoint 2013 Online voor veel bedrijven vragen met zich mee.

3rd party koppelingen

Bestaande koppelingen zullen wellicht herbekeken moeten worden en bij maatwerk zijn kostenefficiëntie, functionele eisen en beveiliging enkele van de aandachtspunten.

SharePoint Tools

Er dient nagegaan worden of de gebruikte tools als Workflow en archivering nog ondersteunt worden in SharePoint 2013 en de nabije toekomst.

Migraties naar SharePoint 2013

Een migratie van SharePoint 2010 sites zonder maatwerk is vrij eenvoudig. Een SharePoint 2007 site zal eerst naar versie 2010 moeten gemigreerd worden. In het geval van maatwerk moet nagegaan worden in welke mate dit opgevangen kan worden met nieuwe, standaard functionaliteiten. Een migratie van maatwerk oplossingen is meestal mogelijk, maar is best ingrijpend gezien de technische veranderingen.

Uw toekomstige migratie bespreken? Contacteer ons via info@cogn-it.be of 02 669 05 80.

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND!

Heeft u een vraag, aarzel niet ons te contacteren. Wij maken graag tijd voor u vrij.