SharePoint als Web Content Management System

Geschreven door op 20 januari 2014

design-kennispleinMet de komst van SharePoint 2013 is het voor organisaties interessanter geworden om SharePoint niet enkel als intranet in te schakelen, maar ook voor de externe, publieke website.

SharePoint 2010 was maar zelden geschikt om in te zetten als publieke website. Daar waren verschillende redenen toe, zoals de licentiekost, complexiteit van het designen en het ontbreken van third party producten en componenten. Met de release van SharePoint 2013 introduceerde Microsoft heel wat verbeteringen die SharePoint 2013 nu beter geschikt maken als Content Management System (CMS).

 

Enkele redenen om SharePoint te gebruiken voor uw externe website

Waarom zou u overwegen om SharePoint ook te gebruiken voor uw publieke website?

Licentiekost

Elke onderneming met een SharePoint server licentie kan een publieke website aanmaken. Dit in tegenstelling tot eerdere versies van SharePoint 2010, waar een bijkomende licentie nodig was. De kostprijs van een SharePoint website is daardoor heel wat interessanter geworden.

Gebruikers interface

Binnen een goed CMS systeem moet eenvoudig een user interface op maat geïmplementeerd kunnen worden, met schone HTML, handige tools en populaire javascript frameworks. Waar dit in SharePoint 2010 een moeilijke taak was en vaak een samenwerking vereiste tussen een HTML specialist en een SharePoint ontwikkelaar, is dit in SharePoint 2013 veel eenvoudiger geworden. HTML templates kunnen aangemaakt worden in een editor naar keuze en SharePoint elementen kunnen eenvoudig toegepast worden.

Hosting opties

On premise, in de cloud met Office 365, in de cloud met Azure of een hosting provider. U kan zelf bepalen welke optie het best voldoet aan uw noden en budget.

Verbeterde CMS features

Zoals elk goed CMS biedt SharePoint zijn gebruikers de nodige tools om de site inhoud en structuur aan te passen. Ook andere belangrijke zaken als de weergave van informatie, toegangsrechten, zoekmogelijkheden, workflows en SEO factoren kunnen makkelijk beheerd worden.

SharePoint CMS features

Microsoft heeft heel wat inspanningen gedaan, zowel op technisch vlak als qua marketing, om SharePoint 2013 op de kaart te zetten als CMS voor publieke websites. Met Office 365 kan u beschikken over een eenvoudige publieke website zonder extra kosten. Of u kan kiezen voor een standalone SharePoint, on premise of extern gehost, om over een krachtigere versie te beschikken.

In sommige scenario's is het perfect logisch om SharePoint 2013 te verkiezen als CMS voor een publieke website.

Wanneer SharePoint als CMS verkiezen boven een ander CMS?

  1. Wanneer u SharePoint reeds gebruikt. Indien uw SharePoint omgeving gebruikt kan worden voor de hosting van een publieke website kan u opteren voor SharePoint als CMS. In dit geval heeft u reeds betaald voor de licentie, wat de kost voor de implementatie verlaagd en ondersteuning, onderhoud, training en gebruikers adoptatie vereenvoudigd.
  2. Als u een content georiënteerde site nodig heeft zonder complexe features. SharePoint 2013 is zeer geschikt voor het opbouwen van content voor websites (site structuur, aanmaken en beheren van pagina content, ondersteuning voor meedere talen en SEO).
    Heeft u nood aan meer geavanceerde functionaliteiten zoals eCommerce, social communities of forums, dan kan u overwegen om een ander platform te gebruiken. Hoewel dit allemaal perfect mogelijk is met een SharePoint CMS, zijn er andere CMS systemen die hiervoor een betere ondersteuning bieden en daardoor sneller en vlotter te integreren zijn.
  3. Wanneer u extranet functionaliteiten wil in uw site. Bent u van plan om een extranet functionaliteit toe te voegen aan uw site dan is SharePoint een goede keuze voor u. Gebruikers kunnen dan gebruik maken van alle voordelen van SharePoint documentenbeheer, communicatie tools en andere features.
  4. Wanneer u maatwerk wil implementeren in uw site. SharePoint biedt een grote waaier aan mogelijkheden voor maatwerk.

Wil u weten of een SharePoint CMS geschikt is voor uw organisatie? Neem contact op via info@cognit.be of 02 669 05 80, wij adviseren u vrijblijvend.

 

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND!

Heeft u een vraag, aarzel niet ons te contacteren. Wij maken graag tijd voor u vrij.