De voordelen van een goed intranet

Geschreven door op 18 november 2013

Een intranet is vaak dé manier om de samenwerking binnen zowel grote als kleine ondernemingen te vereenvoudigen. Wat is een intranet precies en wat zijn nu precies de voordelen ervan?

Wat is een intranet?

IntranetEen intranet is een beveiligd en besloten netwerk van een onderneming of organisatie, gebaseerd op de zelfde technologieën als het internet. Het maakt het elektronisch delen van informatie binnen een organisatie, over de verschillende departementen heen, mogelijk.
Medewerkers kunnen eenvoudig inloggen op het systeem, via de web browser, en kunnen daar de nodige documenten raadplegen of zelf informatie toevoegen. Door de informatie te gaan koppelen door middel van links ontstaat een (hopelijk) gestructureerde databank.

Vaak worden er ook nog extra webapplicaties toegevoegd die meer functionaliteiten bieden voor de gebruiker, zoals het vinden van werknemers binnen de organisatie of het toevoegen van een urendeclaratie.

De voordelen van een intranet

Steeds beschikking tot de juiste gegevens

Zowel interne als externe bronnen kunnen ter beschikking gesteld worden aan de medewerkers of een bepaald departement. Zo ontstaat er 1 centraal punt waar medewerkers specifieke informatie kunnen opzoeken. Door het invoeren van een duidelijk beleid omtrent het gebruik van het intranet wordt alle belangrijke data gecentraliseerd, waardoor deze niet langer verspreid wordt over verschillende opslagmedia, e-mail inboxen, online storage en dergelijke.

Bevorder de samenwerking

Het intranet maakt het mogelijk om binnen de onderneming makkelijk te communiceren en kennis door te geven. Er gaat minder tijd verloren met het opzoeken van de juiste informatie en medewerkers hoeven niet steeds opnieuw dezelfde informatie door te geven aan collega's. Zo kan een bepaalde procedure makkelijk ter beschikking gesteld worden van alle betrokken medewerkers.

Er ontstaat een heus 'collectief geheugen', een waardevolle kennisbron waar ook nieuwe medewerkers uit kunnen putten.

Betrek minder betrokken medewerkers

Het sales team is vaak op de baan voor contact met klanten. Daardoor krijgen zij dagelijks heel wat waardevolle informatie binnen, die nu makkelijk gedeeld kan worden met andere medewerkers. Betrek al uw medewerkers en geef hen de mogelijkheid om reacties achter te laten zodat de betrokkenheid stijgt. 

Ook relaties tussen verschillende niveaus en entiteiten binnen de onderneming worden op die manier verbeterd.

Kostenbesparend

De precieze ROI van een intranet berekenen is niet eenvoudig. Er zijn dan ook heel wat gunstige elementen op te sommen:

  • Minder print- en papierkosten: een goed intranet bespaart makkelijk 70% aan geprinte documenten.
  • Meer productiviteit; documenten hoeven slechts één maal opgemaakt en gedeeld te worden, werknemers hoeven zich niet te verplaatsen om deze op te vragen.
  • Wanneer een medewerker opstapt, gaat zijn kennis niet verloren maar blijft die op het intranet beschikbaar voor zijn opvolger.
  • Meer autonomie, medewerkers hebben geen speciale technische vaardigheden nodig om het intranet te gebruiken en kunnen dus makkelijk bijdragen. Toch is het mogelijk om de controle te behouden over de ter beschikking gestelde informatie.

Het zijn slechts enkele van de vele manieren waarop een intranet u helpt te besparen op directe en indirecte kosten.

Heel wat bedrijven maken gebruik van een SharePoint intranet. Dit platform van Microsoft biedt heel wat voordelen, ook voor uw organisatie: perfecte integratie met Microsoft Office, uitgebreide zoekfuncties, uitgebreide en schaalbare mogelijkheden, online toegang altijd en overal via pc, tablet of smartphone en veel meer.


Wilt u weten hoe een SharePoint intranet uw organisatie kan helpen? Bel voor een vrijblijvend gesprek op +32 (0)2 669.05.80.

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND!

Heeft u een vraag, aarzel niet ons te contacteren. Wij maken graag tijd voor u vrij.