De evolutie van Microsoft Dynamics CRM en Salesforce

Geschreven door op 25 november 2013

Microsoft Dynamics CRM en Salesforce zijn momenteel de 2 best gekende CRM systemen op de markt. Uitzoeken welk van beide CRM oplossingen de meeste waarde biedt voor de organisatie is een traject dat best wat tijd in beslag neemt.

Evolutie van Microsoft CRM en SalesforceDe huidige set van features en functinaliteit binnen eender welke applicatie is het resultaat van de beslissingen die de makers gedurende de ontwikkeling gemaakt hebben.
Hoewel Microsoft CRM en Salesforce heel wat gelijkaardige kenmerken hebben, zijn er ook een aantal opvallende verschillen. In deze post gaan we het hebben over enkele van deze verschillen en de achterliggende redenen daarvoor.

Een blanco pagina vs beschikbare technologie en interfaces

Toen Salesforce.com nog in de kinderschoenen stond, bezat het bedrijf niets van eigen technologie. Het team van developers moest de gehele applicatie van 0 af aan opbouwen.

Microsoft daarentegen bezat, op het moment dat besloten werd om te starten met een CRM applicatie, reeds heel wat zakelijke technologie die gebruikt kon worden doorheen het CRM systeem.

Beide methodes hebben hun pro's en contra's.

CRM gebruikersinterface en navigatie

Salesforce werd vanaf dag 1 ontwikkeld als een web applicatie. Daardoor zijn er heel wat design features eerder geoptimaliseerd voor een browser ervaring dan voor een desktop applicatie. Een klein voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de Save knop die zowel boven als onderin de bewerkschermen van Salesforce te vinden is.

Microsoft maakte oorspronkelijk de beslissing om het gekende Windows drop down menu te plaatsen binnen de browser-gebaseerde CRM applicatie. Bij de release van MS Dynamics CRM 2011 werd ervoor gekozen om de Office Ribbon interface te gebruiken in de browser om gebruikers zo een gelijkaardige ervaring te bieden over de verschillende Windows producten.
De laatste versie, Dynamics CRM 2013, heeft een metro-look gekregen, met het oog op de steeds groter wordende groep mobiele gebruikers.

Ondersteuning van browsers en toestellen

Microsoft maakte oorspronkelijk de beslissing om zijn CRM enkel in de eigen browser, Internet Explorer, te ondersteunen. Later kwam Microsoft op die beslissing terug en ging ook niet-IE browsers als Safari ondersteunen.

Salesforce daarentegen, had geen eigen browser en baseerde de ondersteuning voor zijn CRM daarvoor op de voorkeur van zijn gebruikers. Hierdoor had Salesforce een tijd lang een concurrentievoordeel ten opzichte van Microsoft.

Browser navigatie

Een van de vaakst gehoorde klachten over Dynamics CRM was het feit dat telkens een record geselecteerd werd, een nieuw pop-up venster geopend werd. Daardoor hadden gebruikers al gauw een hoop browservensters geopend staan. Sinds de 2011 release werd dit aantal reeds tot een minimum teruggedrongen en Dynamics CRM 2013 laat vandaag wel nieuwe informatie dynamisch laden zodat de gebruiker binnen hetzelfde scherm kan blijven werken.

Salesforce was reeds vanaf het begin op deze manier ontworpen. Wanneer een gebruiker een nieuw browser scherm of tab wou openen, moest hij daarvoor een specifieke actie ondernemen, zoals rechtermuisklik en kiezen voor "open de link in een nieuwe tab'.

Upgrades en updates

Upgrades en patches binnen Salesforce verlopen automatisch, zonder tussenkomst van de gebruikers, op enkele uitzonderingen na. Jaarlijks werden er enkele kleinere updates doorgevoerd.

De aanpak van Microsoft is anders, zij bieden na enkele jaren een volledig nieuwe versie van hun software. Bijvoorbeeld bij Outlook kennen we Outlook 2003, 2007, 2010 en 2013. Bij Microsoft CRM kennen we versie 1.0, 2.0, 3.0, 2011 tot de huidige versie 2013. In sommige gevallen moesten klanten door een aanzienlijk upgrade proces gaan om naar de volgende versie over te stappen.

Microsoft is reeds consistenter in het doorvoeren van grote releases en updates, maar biedt tot heden nog niet de mogelijkheid om deze automatisch, zonder tussenkomst van de gebruiker, door te voeren.

Email integratie

Microsoft stak heel wat moeite in de integratie met zijn eigen email client, Outlook. Aangezien Microsoft de email technologie bezit, had het voor de doorgedreven email integratie een groot voordeel op zijn concurrenten.

Aangezien Salesforce niet kon verderwerken op een eigen email client, moest het met een andere oplossing komen, in de vorm van Email to Salesforce. Dit biedt de mogelijkheid om een speciaal als Bcc toe te voegen vanuit eender welke email client, om die betreffende email toe te voegen aan de lead of contact record.

Voor bedrijven die Google Apps voor bedrijven gebruiken, biedt Salesforce basisfunctionaliteit die Gmail gebruikers toelaat om vanuit een record naar Gmail te schakelen om een bericht op te stellen. Binnen de AppExchange van Salesforce werden ook enkele third party email integraties voorzien waaronder LinkPoint360, Cirrus Insight, Match My Email en meer.

Conclusie

Hoewel Salesforce ten opzichte van de oudere versies van Dynamics CRM op enkele vlakken gebruiksvriendelijker was, is dit verschil sinds de laatste releases van Dynamics CRM stilaan weggewerkt. Het grote verschil nu zit hem in de compatibiliteit met Microsoft producten, welke nog altijd alom tegenwoordig zijn in de zakelijke markt. En op dat vlak moet Salesforce uiteraard het onderspit delven.

 

 

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND!

Heeft u een vraag, aarzel niet ons te contacteren. Wij maken graag tijd voor u vrij.