marktstudie: Werken in de cloud is veilig

Geschreven door op 17 juni 2013

Steeds meer bedrijven verkiezen de cloud boven on-premise installaties. Bedrijven die toch niet kiezen voor de cloud halen vaak beveiliging als voornaamste argument naar voor. Een recent marktonderzoek lijkt dat argument nu te weerleggen.

Het marktonderzoek werd gehouden onder 542 bedrijven uit Europa en de VS, met minstens 1 jaar ervaring met cloud toepassingen. Phonemon Institute voerde het onderzoek in opdracht van technologiebedrijf CA Technologies. Hoewel cloud technologieën reeds meer ingeburgerd zijn in de VS, volgt men in Europa dezelfde tendens.veilig in de cloud

Het gebruik van cloud technologie in Europa en de VS

Dat de VS voorloopt wat betreft de inburgering van cloud technologieën, komt niet als een verrassing. 94 percent van de bedrijven in de VS gebruiken software als online dienst - SaaS. In Europa ligt dit aantal nog zo'n 30% lager. De verschillen voor het gebruik van online infrastructuur - IaaS -en platformdiensten - PaaS - liggen nauwer bij mekaar met respectievelijk zo'n 60 en 80 procent in Europa en de VS.

De redenen waarom bedrijven kiezen voor Iaas en Paas zijn dan wel weer verschillend. Zo is de voornaamste beweegreden in de VS innovatie, waar Europese bedrijven vooral kiezen uit het oogpunt van kostenbesparing. Een betere IT performantie en eenvoudige schaalbaarheid lijkt dan weer een factor die alle bedrijven meenemen in hun beslissing.

Veiligheid in de cloud: de cijfers

Veiligheid in de cloud heeft niet enkel te maken met het eventueel lekken van informatie, maar evenzeer met toegankelijkheid (is de data steeds toegankelijk?), business continuity (hoe snel kunnen we hervatten bij een storing?) en disaster recovery (is de data veilig bij bijvoorbeeld een server crash en hoe snel kunnen we hervatten?)

Van de bedrijven die de overstap reeds waagden gaf 36 procent van de SaaS gebruikers aan dat de beveiliging hoger lag dan hun verwachtingen. Bij PaaS en IaaS was dit respectievelijk 40 en 41 procent. Cloud service providers hebben vaak meer kennis in huis dan de eigen ICT afdeling, zeker wat betreft cloud diensten, omdat zij hier dagdagelijks mee bezig zijn.
Slechts enkele bedrijven gaven aan dat de beveiliging lager lag dan verhoopt. Zij willen vooral meer duidelijkheid over business continuity en disaster recovery.

Gezien de snelle ontwikkelingen in de markt werkt de Amerikaanse overheid momenteel druk aan het FEDRAMP-plan dat cloud providers voor gebruik door overheden zal certificeren. De Cloud Security Alliance zal dan weer de standaarden bepalen voor de branche.

Vragen? Neem nu contact op via het nummer 02/669.05.80, e-mail info@cogn-it.be of het contactformulier.

CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND!

Heeft u een vraag, aarzel niet ons te contacteren. Wij maken graag tijd voor u vrij.